Analizując literaturę przedmiotu, można zauważyć tendencję do coraz częstszego występowania korelacji problemu z dietą dziecka. Mowa tutaj przede wszystkim o roli cukru w diecie dziecka oraz o niedoborach wielu składników ważnych dla właściwego funkcjonowania całego organizmu, a w szczególności układu nerwowego. Dieta może być przyczyną wielu nieprawidłowości, wśród których możemy wymienić: agresję, zaburzenia koncentracji, nadpobudliwość, brak energii, wyniszczenie organizmu, choroby dietozależne, np. miażdżyca, choroba niedokrwienna serca, cukrzyca, a nawet zaburzenia emocjonalne.
REKLAMA
Zachowania żywieniowe dzieci w wieku szkolnym
Jak podaje Instytut Matki i Dziecka, według obowiązujących aktualnie norm ustalono, że zapotrzebowanie na energię należy indywidualizować w odniesieniu do masy ciała dziecka i jego aktywności fizycznej. U dzieci o umiarkowanej aktywności fizycznej w wieku 7–9 lat dobowe zapotrzebowanie na energię wynosi 1800 kcal, natomiast u dziewcząt w wieku 10–12 lat – 2100 kcal, a u chłopców – 2400 kcal.
Dieta powinna być tak zbilansowana, by ilość substancji szkodliwych nie przekraczała ilości tych zdrowych i koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, gdyż zachwianie tej równowagi prowadzić może do wielu problemów.
Szkodliwe substancje
Cukier
Pierwszym problemem, jaki napotykają rodzice dbający o właściwą dietę swoich dzieci, jest wszechobecny cukier. Stosowanie niepotrzebnych dodatków do żywności jest już plagą, a znalezienie na półkach sklepowych produktów, które cukrów nie zawierają, jest nie lada wyzwaniem. Jak powszechnie wiadomo, działanie cukru na organizm podobne jest do stosowania używek, powoduje nagły wzrost energii, rośnie też poziom dopaminy, serotoniny, noradrenaliny i adrenaliny, co powodować może zaburzenia funkcjonowania w postaci nadpobudliwości czy rozdrażnienia. Dlatego ważne jest, by rodzice dzieci mających problemy z nadpobudliwością kontrolowali ilość spożywanych przez dziecko produktów, w których cukier jest na pierwszym miejscu w liście skł...