Gotowanie – oszczędzanie
W jakim celu mama używa pokrywek do garnków? Po pierwsze po to, żeby do gotujących się potraw nie wpadło nic niepotrzebnego. Po drugie – żeby wydostająca się z garnka para wodna wraz z cząstkami innych związków nie osadzała się na sprzętach kuchennych i tym samym nie zanieczyszczała kuchni. Po trzecie – żeby podczas gotowania np. zupy nie zmniejszała się jej ilość. A przede wszystkim – żeby skrócić czas gotowania potraw. I to właśnie młodzi badacze odkryją podczas wykonania bardzo prostego eksperymentu.
REKLAMA
Należy przygotować:
- kuchenkę elektryczną
- 2 niewielkie metalowe naczynia (w tym jedno z pokrywką) – takiej wielkości, żeby zmieściły się na 1 krążku kuchenki
- wodę
- łyżkę
- nóż
- talerzyk
- rękawicę kuchenną
- grubą igłę lub przekłuwacz do jajek
- zegarek
Wykonanie eksperymentu:
- Za pomocą przekłuwacza lub igły zrobić dziurki w skorupkach obu jajek (to zapobiegnie ich pękaniu podczas gotowania).
- Rozgrzać kuchenkę. Włożyć jajka do przygotowanych naczyń. Wlać do nich tyle wody, aby jajka były całkowicie zanurzone. Jedno naczynie przykryć pokrywką.
- Ustawić naczynia na kuchence. Gotować jajka przez ok. 7 minut.
- Wyjąć jajka na talerzyk, obrać ze skorupek, przekroić.
Co się okaże? Jajko gotowane w naczyniu z pokrywką ugotuje się na twardo, zaś gotowane w naczyniu bez pokrywki – na miękko.
Dlaczego tak się dzieje, skoro wielkość naczyń, ilość wody, czas gotowania jajek i temperatura na krążku były jednakowe? Cała tajemnica tkwi w pokrywce. Zatrzymuje ona unoszące się cząsteczki pary wodnej i jednocześnie zapobiega „ucieczce” energii cieplnej. Z tego powodu w garnku z pokrywką woda zagotuje się znacznie szybciej niż w ga...