Mamo, to, co robisz odruchowo, ja wyjaśnię... naukowo!

Kącik małego odkrywcy

Każda mama jest skarbnicą niezliczonych pomysłów na pyszne dania, czysty dom i jeszcze czegoś, co sprawia, że wszystkie drogi prowadzą właśnie do domu. Gdyby miała długo zastanawiać się nad tym, co i dlaczego trzeba zrobić, jej doba byłaby stanowczo za krótka. Gdyby miała wszystko kupić, nie starczyłoby na to ani pieniędzy, ani miejsca w domu. Dlatego wiele rzeczy robi w mig, odruchowo, ale starannie i fachowo. Wie, co i czym można zastąpić. Celem niniejszego artykułu jest kształtowanie u młodych odkrywców szacunku do mam poprzez eksponowanie prac, jakie wykonują w domu. Specjalnie dobrane eksperymenty pozwolą zrozumieć dzieciom, jak bardzo przydają się w życiu doświadczenie i wiedza z zakresu chemii, fizyki i biologii.

Gotowanie – oszczędzanie

W jakim celu mama używa pokrywek do garnków? Po pierwsze po to, żeby do gotujących się potraw nie wpadło nic niepotrzebnego. Po drugie – żeby wydostająca się z garnka para wodna wraz z cząstkami innych związków nie osadzała się na sprzętach kuchennych i tym samym nie zanieczyszczała kuchni. Po trzecie – żeby podczas gotowania np. zupy nie zmniejszała się jej ilość. A przede wszystkim – żeby skrócić czas gotowania potraw. I to właśnie młodzi badacze odkryją podczas wykonania bardzo prostego eksperymentu.

REKLAMA

Należy przygotować:

  • kuchenkę elektryczną
  • 2 niewielkie metalowe naczynia (w tym jedno z pokrywką) – takiej wielkości, żeby zmieściły się na 1 krążku kuchenki
  • wodę
  • łyżkę
  • nóż
  • talerzyk
  • rękawicę kuchenną
  • grubą igłę lub przekłuwacz do jajek
  • zegarek

Wykonanie eksperymentu:

  • Za pomocą przekłuwacza lub igły zrobić dziurki w skorupkach obu jajek (to zapobiegnie ich pękaniu podczas gotowania).
  • Rozgrzać kuchenkę. Włożyć jajka do przygotowanych naczyń. Wlać do nich tyle wody, aby jajka były całkowicie zanurzone. Jedno naczynie przykryć pokrywką.
  • Ustawić naczynia na kuchence. Gotować jajka przez ok. 7 minut.
  • Wyjąć jajka na talerzyk, obrać ze skorupek, przekroić.

Co się okaże? Jajko gotowane w naczyniu z pokrywką ugotuje się na twardo, zaś gotowane w naczyniu bez pokrywki – na miękko.

Dlaczego tak się dzieje, skoro wielkość naczyń, ilość wody, czas gotowania jajek i temperatura na krążku były jednakowe? Cała tajemnica tkwi w pokrywce. Zatrzymuje ona unoszące się cząsteczki pary wodnej i jednocześnie zapobiega „ucieczce” energii cieplnej. Z tego powodu w garnku z pokrywką woda zagotuje się znacznie szybciej niż w ga...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 10 wydań magazynu "Życie Szkoły"
  • Dostęp do wszystkich archiwalnych artykułów w wersji online
  • Możliwość pobrania materiałów dodatkowych
  • ...i wiele więcej!

Przypisy